„Értékesítse a lakásom, de a Jófogáson és az Ingatlan.com-on ne hirdesse meg, mert ott én fogom, jó?” – kérik néha a lakástulajdonosok.

Mit mondhatnék erre?
Ha ártani akar saját magának, ha nem akarja eladni az ingatlant, akkor nyugodtan…

Miért jársz rosszul, ha a fenti portálokon hirdetsz?

Ne érts félre, a fenti hirdetési oldalakkal nincs semmi baj! Mindnek megvannak a maga előnyei, mindegyik hozhat jó vevőket.
Feltéve, hogy van elég időd, energiád és szaktudásod ahhoz, hogy hatékonyan kihasználd ezeket az előnyöket.

A játék kedvéért tegyük fel, hogy a lakáseladás olyan, mint a kenyérsütés!

Van hozzá recepted, van hozzá sütőd, meg tudod otthon is csinálni.
Az első kenyér valószínűleg nem lesz az igazi, talán a második, a harmadik sem. Előbb-utóbb el fogsz jutni a tökéletes termékig, de addig még rengeteg időt kell eltöltened dagasztással, kelesztéssel, keveréssel és sütéssel, és könnyen lehet, hogy néhány kenyér egyenesen a kukában végzi majd.

Ilyen az is, amikor egyedül próbálod eladni a lakásod. Meg tudod csinálni egyedül, de rengeteg idődet fogja felemészteni és lesz egy csomó hirdetés, ami egyből mehet a kukába.

Ne aggódj, mindenki így kezdte! Ha elolvasol néhány ☞ szakkönyvet ☜ , tanulmányozol párezer hirdetést, megtanulsz olyan szakmai fogásokat, mint az ingatlan értékének helyes felmérése, a fényképezés, vagy éppen a vásárlás pszichológiája, akkor idővel egyedül is el fogod tudni adni a lakásodat.
Lehet, hogy rengeteg időt és pénzt öltél bele, de joggal lehetsz büszke a végeredményre, akár az első tökéletes kenyeredre.

A legjobb módja annak, hogy a legkisebb energiabefektetéssel, a leggyorsabban és a legolcsóbban friss kenyérhez (vagy friss vevőhöz) juss, az, ha besétálsz kedvenc pékségedbe és kérsz egy kiló kenyeret.
Ha tapasztalt, megbízható péket választasz, akkor a polcról leemelt illatos kenyér kívül ropogós, belül foszlós, talán még a kemence melegét is érzed rajta. Ha megnyomod, finoman roppan, és amikor szelsz egy szeletet, összefut a nyál a szádban az illattól és a látványtól.
Ha szakértő adja el az ingatlanodat, az hasonló érzés: gyors, látványos és mindenki elégedett a végén, te pedig élvezheted munkád gyümölcsét.

Dolgozol is, meg nem is

Amikor megbízol egy ingatlanost, de párhuzamban te is dolgozol mellette, az olyan, mintha elkérnéd a kenyér nyers tésztáját a péktől, hogy majd otthon bedobod a sütőbe.
Lehet, hogy olcsóbban megkapod, lehet, hogy kevesebb idő, mintha egyedül csinálnád, az alapok is megvannak már, de egyáltalán nem biztos, hogy a megfelelő módon formázod a kenyeret vagy, hogy eltalálod a sütő ideális hőfokát.

Ilyen a félig-profi-félig saját ingatlaneladás is: megspórolhatsz egy kis munkát, kaphatsz egy kis professzionális segítséget, de a hirdetéseid még így sem lesznek olyan hatékonyak, mintha szakember készítené őket.

Ha azt akarod, hogy a te hirdetésed legyen a legjobb, akkor mindennap órákat kell töltened azzal, hogy ellenőrzöd és frissíted őket, hiszen naponta több ezer hirdetés kerül fel a portálokra: az első helyet csak pár percig birtokolhatod.

Ezen kívül válaszolsz a felmerülő kérdésekre, megpróbálod a telefonálók közül különválasztani a „turistákat”, akik csak a lakásodra kíváncsiak, és az érdeklődőket, akik valóban meg szeretnék venni azt, bemutatod a lakást minden érdeklődőnek, elhárítod a konkurens ingatlanosok közeledését…

☞ Ebben a Facebook-bejegyzésben írtam arról, hogyan telne egy napod, ha egyedül próbálnád értékesíteni a lakásod. Bár e terhek egy részét levehetem a válladról, de ha a saját szakálladra (is) hirdetsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy lesz néhány ismerős mozzanat…

Arról nem is beszélve, hogy egy rossz hirdetéssel, előnytelen képekkel még az ingatlanközvetítő hirdetésének hatékonyságát is ronthatod, hiszen azonos paraméterekre szűrve könnyű megtalálni ugyanannak a lakásnak az eltérő hirdetéseit.
Képzeld el, hogy lakást keresel és látsz egy gyönyörű, meg egy kissé „rumlis” képet ugyanarról a szobáról! A legtöbben ilyenkor azonnal a photoshop-ra gyanakodnak, és jó messzire elkerülik az adott ingatlant.

Ha tényleg eldöntötted, hogy el akarod adni a lakásod, akkor ne érd be félmegoldásokkal: ☞ kérj segítséget ☜ valódi ingatlanközvetítőtől, és bízd rá a munka dandárját!