Szerződés aláírva, és már pezsgőt is bontottál, hogy barátaiddal megünnepeld a sikeres lakáseladásod?

Csak óvatosan! Az írásbeli megállapodással még nem ért véget a történet…

Engedd meg, hogy megosszak veled egy esetet!

Az egyik korábbi ügyfelem, nevezzük Árpádnak, kinézett egy csinos kis lakást, éppen olyan volt, mint amilyenről álmodott. Az első pillanattól kezdve otthonának érezte, és nem is várt sokáig a vásárlással. Meg is kötötték gyorsan az eladóval a szerződést, minden papírt aláírt, 2 hét múlva ki is fizette az ingatlant, és már a kulcs is a kezében volt. Három hónap múlva nyakába vette a várost, hivatalról hivatalra járt, hogy új otthonát bejelentse állandó lakcímének és átírassa a közműveket. Igen ám, csakhogy kiderült, nem ő saját lakásának tulajdonosa. Ekkor keresett meg, hogy segítsek neki…

Mi is történt?

Éppen az, hogy semmi, ugyanis elmaradt az átadás-átvételi, más nevén a birtokbaadási jegyzőkönyv. Önmagában már ez is egy olyan akadály, amelyet szívesen kihagyott volna, úgy képzelte, ezek után már csak szobái csinosításával kell majd foglalkoznia. Ám ez nem csupán egy szimpla gát volt, ugyanis a korábbi tulajdonos elköltözött. És nem a szomszéd városba, hanem egy másik kontinensre. Egy olyan országba, ahová nemhogy fél nap alatt lehet csak eljutni repülővel, hanem bizony többórás az időeltolódás is. Mondanom sem kell, hogy ez utóbbi miatt mennyi idő és energia ment pocsékba… Végül nagyjából 2 hónap alatt sikerült beszerezni a szükséges papírokat.

Álljon hát ez a történet tanulságként minden lakásértékesítésben résztvevő előtt!

Röviden: sokan azt gondolják, ha kifizetik a vételárat, megkapják a kulcsot és kész. Sajnos gyakran elfelejtik a birtokbaadási jegyzőkönyvet, amelyben az óraállásokat rögzítik, és nemegyszer fordul elő az is, hogy kimegy a fejükből az a fontos lépés, hogy értesítsék az ügyvédet a földhivatalban történő tulajdonjog bejegyzéséről.

Most már érted, miért jön jól egy szakértői tanács?
Ebből a ☞ cikkből ☜ megtudhatod, miben tud neked segíteni egy tanácsadó.