Mi alapján válassz ingatlanközvetítőt? Becsületest keress? Igen! Őszintét keress? Igen! Szakértőt keress? Igen! Olyat keress, aki mindig betartja, amit ígér? Igen!

De van még egy szempont, ami legalább ennyire fontos – de sokkal kevesebben tudnak róla.

Még mielőtt elárulnám, miről van szó, elmesélnék egy történetet.

Felhívott egyszer egy hölgy, hogy megbízást adjon nekem a lakása eladására. Meg is beszéltük telefonon a szükséges részleteket, megállapodtunk abban, hogy személyesen találkozunk, megnézem a lakást, aláírjuk a szerződést.

A megbeszélt időben csöngettem, kivágódott az ajtó és egy – láthatólag feldúlt – férfi fogadott.

– Maga kicsoda?
– Rák Edit vagyok, az ingatlanközvetítő.
– Nem hiszem, hogy nekünk meg kell ismerkedni – mondta a férfi, és nagy dérrel-dúrral elviharzott.

Mint kiderült, ő volt a férj, akitől éppen vált a felesége, így az ingatlan eladása korántsem volt konfliktusmentes.

Mielőtt ingatlanost választasz,
tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

  • Elmondod-e az ingatlanosodnak, hogy mennyi pénzre van szükséged a továbbköltözéshez?
  • Elmondod-e az ingatlanosodnak, hogy mekkora hitelt vettél fel a házra?
  • Elmondod-e az ingatlanosnak, hogy milyen viszonyban állsz az ingatlan többi tulajdonosával (testvérek, házasság, stb.)?
  • Elmondod-e az ingatlanosodnak, hogy miért adod el a lakást? (összeköltözés, különköltözés, stb.)

A válaszod a fenti kérdésekre valószínűleg IGEN, hiszen ezek olyan információk, amelyekre az ingatlanosnak szüksége van a munkájához. Ha magadtól nem is mondod el, nagy valószínűséggel rá fog kérdezni.

Amikor az ingatlanközvetítő egyben moderátor is

Számtalan olyan esettel találkoztam, amikor konfliktushelyzetbe kerültek az ingatlan tulajdonosai, és én voltam a közvetítő, békéltető fél. Rengetegszer kerültem olyan helyzetbe, amikor a megbízóim őszintén elmesélték anyagi helyzetüket, a családban történt dolgokat, sokszor avattak be olyan helyzetbe, amihez alapvetően talán semmi közöm nem lett volna – a munkámhoz mégis fontos volt, hogy tudjak róla.

Az ingatlan eladása olyan együttműködés, amely során az ingatlanközvetítő többé-kevésbé részese lesz a család életének. Csupa olyan információt tud meg rólad/rólatok, amit egy idegennek valószínűleg soha nem mondana el az ember.

Furcsán hangzik, de igaz: az ingatlanost nem csak a nappalidba engeded be, de a hálószobádba, a párkapcsolatodba és a pénztárcádba is.

Éppen ezért az ingatlanközvetítő kiválasztásának ☞ az egyik legfontosabb szempontja (a szakmaiság, profizmus, őszinteség és megbízhatóság mellett): olyan ingatlanost válassz, akiben emberileg is meg tudsz bízni. Aki szimpatikus, akivel te is őszinte lehetsz, akire rá mered bízni a titkaidat.

A te ingatlanosod ilyen?