„Én, Rák Edit, az ingatlanközvetítő szakma képviselője az internet közönségének színe előtt fogadom, hogy minden körülmények között hűséggel szolgálom a lakástulajdonosok ügyét.

Fogadom, hogy úgy dolgozom és tanulok, hogy megbízóim hasznos segítője, az ingatlanok sikeres értékesítője legyek.”

Ismerős volt a bevezető?
A közelmúltban én is új lakásba költöztem, és csomagolás közben egy letűnt kor dokumentumára bukkantam: az úttörők 12 pontja került valahonnan elő.
Megihletett és meg is írtam modernebb, hasznosabb változatát: az ingatlanközvetítők 12 pontját!

(Ha még túl fiatal vagy, és kimaradt az úttörőmozgalom, vagy már megkoptak az emlékek, itt elolvashatod az eredetit, az  úttörők 12 pontját. )

Szóval jöjjön az én tizenkét parancsolatom:

 1. Az ingatlanközvetítő hű szolgálója megbízójának, felelősséggel dolgozik érte.
 2. Az ingatlanközvetítő szereti megbízóját és harcol érte, hogy a lehető legjobb áron és a lehető legjobb feltételekkel adhassa el lakását.
 3. Az ingatlanközvetítő szorgalmasan, folyamatosan tanul és az ingatlanpiac teljes megismerésére törekszik, hogy ügyfeleit a lehető legjobban kiszolgálhassa.
 4. Az ingatlanközvetítő, ahol tud, segít a lakás eladásában minél gyorsabban, minél jobb áron, minél jobb feltételekkel.
 5. Az ingatlanközvetítő igazat, csakis az igazat mondja.
 6. Az ingatlanközvetítő igazságosan cselekszik, megbízóival szemben mindig őszinte, hiszen tudja, hogy ez a sikeres ingatlaneladás kulcsa.
 7. Az ingatlanközvetítő tiszteli eladóit, vevőit és az érdeklődőket.
 8. Az ingatlanközvetítő becsületes szolgáltató, aki csak olyan ingatlanra köt szerződést, amit valóban el is tud adni.
 9. Az ingatlanközvetítő felkészült és szakképzett, az ingatlan értékesítése során mindig beveti szakmai tapasztalatát.
 10. Az ingatlanközvetítő tiszteli megbízója legértékesebb tulajdonát: a lakását, nem tekinti múzeumnak, csak olyan érdeklődőnek mutatja meg, aki potenciális vevő lehet.
 11. Az ingatlanközvetítő edzi testét (hogy fel tudjon mászni a negyedikre ott is, ahol nincs lift), és óvja egészségét (hogy ne állhasson a lakáseladás útjába holmi influenza).
 12. Az ingatlanközvetítő úgy dolgozik, hogy méltó legyen a lakás eladásával megkeresett jutalékra.

Be szép is lenne, ha minden ingatlanközvetítő e 12 pont szerint élne!
Hamarosan helyrebillenne az ingatlanosok megítélése, és rövid időn belül elérnénk azt a tökéletes állapotot, amiről már a múltkor is írtam. ☜

Azonban addig, amíg bevezetik, hogy minden ingatlanosnak fogadalmat kelljen tenni, érdemes körültekintően megválasztanod, hogy kire bízod legnagyobb értéked: a lakásod eladását.