Osztatlan közös tulajdon, jelzálogjog, közös felelősség, elővásárlási jog – csupa olyan jogi kifejezés, amitől a lakáskeresők legszívesebben sikítva elszaladnának (pedig semmi okuk rá).

Ebben a cikkben legyőzzük a legnagyobb mumusokat – ha éppen most készülsz ingatlant vásárolni, feltétlenül olvass tovább!

Lakáskeresés közben rengeteg ijesztő jogi kifejezéssel találkozhatsz, amelyek a valóságban nem sokkal többek egyszerű adminisztratív problémáknál.
Ha beleszerettél egy lakásba, ne hagyd, hogy a jelzálogjog vagy végrehajtási jog közétek álljon – kérj szakértői segítséget, keress fel egy ügyvédet vagy profi ingatlanost!

Az osztatlan közös tulajdon

 • Mit jelent? A kifejezés azt jelenti, hogy a jelzett terület közös, vagyis a tulajdonosok mindegyike közösen használhatja, és közös felelősségük annak rendben és tisztán tartása. Az osztatlan közös tulajdonnal kapcsolatos döntéseket a tulajdonosok közösen, szavazással hozzák meg, ahol a tulajdoni hányad alapján van szavazati jogod.
 • Hol találkozhatsz ilyennel? Általában társasházakban fordul elő, illetve olyan helyeken, ahol több épülethez egyetlen közös udvar/kocsibeálló/parkoló tartozik.
 • Mi a teendőd vele? Tudd meg, hogy az ingatlannak és az ingatlanhoz tartozó területeknek pontosan melyik része számít osztatlan közös tulajdonnak, és kérdezz meg egy ingatlanszakértőt, hogy jelent-e ez valamilyen hátrányt rád nézve. A legtöbb esetben ez semmilyen kellemetlenséggel nem jár, nincs vele semmi különösebb teendőd.

Erről bővebben olvashatsz ebben a ☞ Wikipédia-szócikkben ☜ is.

Kiskorú tulajdonos

 • Mit jelent? Azt, hogy a tulajdoni lapon kiskorú szerepel, aki – a leggyakrabban – öröklés útján jutott az ingatlanhoz, vagy ingatlanrészhez.
 • Mi a teendőd vele? Ilyen esetekben az adásvételt általában a kiskorú gyámjával bonyolítod le, az adásvételi szerződést pedig be kell mutatnod a gyámhivatalnál, ahol jóváhagyják. A legtöbb esetben ez nem több puszta adminisztratív procedúránál, az ügyintézés viszonylag gyorsan megy, semmilyen hátrányt nem jelent neked az adásvétel folyamán.

Jelzálogjog az ingatlanon

 • Mit jelent? A jelzálogjog azt jelenti, hogy a lakás hitellel terhelt, vagyis valószínűleg korábban ezt az ingatlant jelölték meg fedezetnek egy hitelfelvételnél.
 • Mi a teendőd vele? A hitellel terhelt ingatlanok adásvétele során általában a vevő fizeti ki a hitel hátralékát, méghozzá oly módon, hogy azt levonják a lakás vételárából.
  Annyi a teendőd, hogy a vételár egyik részét a tulajdonosnak fizeted, a másik részét a banknak.
  Rengeteg jelzálogjoggal terhelt ingatlan cserél gazdát a piacon, így ez az ügyvédeknek, az ingatlanszakértőknek és a bankoknak is rutineljárásnak számít.
  A hitel törlesztésekor a jelzálogjogot törlik a lakásról, és az ingatlan teljes egészében a tiéd lehet.

Végrehajtási jog az ingatlanon

 • Mit jelent? Bármilyen ijesztően is hangzik, a végrehajtási jog sem jelent semmi borzalmasat. Ha minden rendben van, akkor ez csupán egy kis extra papírmunkával jár.
 • Mi a teendőd vele? A jelzálogjoghoz hasonlóan itt is be kell fizetned a hátralékot a banknak, és itt is ennyivel kevesebbet fizetsz az eladónak. A törlesztés pillanatában a végrehajtási jogot törlik a lakásról, és egy tehermentes ingatlan boldog tulajdonosa leszel.

Haszonélvezeti/özvegyi jog az ingatlanon

 • Mit jelent? Azt, hogy aki a lakásban él (leggyakrabban az elhunyt tulajdonos özvegye), jogot formál arra, hogy élete végéig ott is éljen. Ez nem azt jelenti, hogy az ingatlannal együtt megvásárolod a nagymamát is… A legtöbb esetben ezt a családon belül rendezik, és neked semmilyen kellemetlenséget nem jelent.
 • Mi a teendőd vele? Általában semmi. A legtöbb haszonélvezeti joggal bíró lakást úgy hirdetik meg, hogy a haszonélvezeti jog kedvezményezettje hozzájárul, hogy az eladás pillanatában lemond erről a jogról. Vagyis amikor megveszed a lakást, elszáll minden követelés, és a nagymama a megbeszélt időn belül kiköltözik.

Természetesen fontos megjegyezni, hogy a fentiek mind ideális állapotot jelentenek. Esetenként valóban előfordulhat némi zavar az adásvétel során, ha a fentiek előállnak.
Ezért nagyon fontos, hogy konzultálj egy felkészült ügyvéddel és/vagy ingatlanszakértővel, mielőtt bármit is aláírnál! Ők majd megmondják, hogy a kitételek adminisztratív kellemetlenségek csupán, vagy esetleg tényleg megnehezíthetik a lakás adásvételét.

Ha esetleg attól tartasz, hogy egyedül nem tudod eladni a lakásod, és egy olyan ingatlanszakértőt keresel, aki nem csupán felkészülten kezeli az ilyen helyzeteket, de kezébe is veszi helyetted az extra ügyintézést, ☞ kattints ide! ☜