Mindenki szeretné, ha a régi otthonát egy „jó ember” venné meg. Olyannak szeretnék átadni a kulcsokat, aki szimpatikus. Ez egy kedves elképzelés, de tényleg fontos lenne?

Többször is találkoztam olyan eladóval, aki szimpátia alapján szerette volna eladni az otthonát, kiválasztani a vevőjét. Teljesen megértem, hiszen fontos számukra az a hely, ahol éveket leéltek, ami színtere volt megannyi emléknek, és történésnek. A tulajdonosok szeretnék, hogy „jó kezekbe kerüljön” az ingatlanjuk.

Ez nem mindig alakul így, főleg, mivel a szimpátia egy nagyon szubjektív dolog.

Ingatlanközvetítő szerepemben az a dolgom, hogy a legjobb vevőt találjam meg ügyfeleim számára. Éppen ezért, ha ilyen helyzet áll fent – akár több, akár csak egy érdeklődőről van szó – igyekszem rávilágítani a tulajnál, hogy bár nagyon kedves mosolya van XY érdeklődőnek, de 30-70 arányban fizetne, míg a másik, aki lehet, hogy nem a legszimpatikusabb stílusban beszél, készpénzben fizetné ki az egészet, az adásvételi pillanatában.

Fontos, hogy ne a kedves szavak, hanem az ajánlat függvényében válasszunk vevőt. Nagyon egyszerű, sőt, nagyon kézenfekvő, talán még butácska tanácsnak is tűnhet ez, egészen addig, amíg az ember a célegyenesbe nem érkezik. Olyankor már nehezebb, közeleg a búcsú ideje. Sokan ilyenkor gondolják meg magukat, és pusztán kifogás, hogy „olyan ferde tekintete van ennek a Jóskának”.

Ilyenkor arra is figyelnem kell, hogy felmérjem újra és újra az ügyfelem motivációját. Tedd te is ezt önmagaddal: mi a baj? Mégsem szeretnéd eladni? Vagy tényleg ennyire nem szimpatikus az arc, akkor sem, ha rugalmas a tárgyalás során, csak olyan baljós a fizimiskája? Nem kell emiatt rosszul érezned magad, de nézz picit magadba: lehet, hogy csak kicsit elbizonytalanodtál? Nem baj! Gondold át még egyszer, te is tudod, hogy el akarod adni!

A célt tartsd a szemed előtt: jó ajánlatot szeretnél, jó pénzt, nem pedig befonni egymás haját az adásvételi szerződés után. Egy nem túl objektív dolog miatt nem érdemes elszalasztani egy jó lehetőséget.

Félreértés ne essék: ha az ajánlat sem az igazi, a vevő variál, akkor nyugodtan mondhatsz nemet, például, ahogyan mi tettük ebben a helyzetben.

Ha bizonytalan vagy, jó ötlet a folyamat ezen részén felkérni egy profit, hiszen itt jön az igazi ingatlanközvetítő feladata.

☞Keress fel☜, nehogy a végjátékon csússzon el a biznisz!