Ahogy a tavalyi jegyzeteimet rendezgettem, rátaláltam valamire, ami (megint) sokkolt: nagyszabású felmérésünkben többen is azt vallották, hogy ők igazából félnek az ingatlanostól!

Összegyűjtöttem most neked a hozzád hasonló ingatlantulajdonosok 10 legnagyobb félelmét, és azt is elárulom, hogy miért alaptalan az összes!

Emlékszel még?

2014-ben készítettünk egy felmérést, amiben 100-nál is több ingatlantulajdonos véleményét kérdeztük meg.
Ebből született az a cikk, amelyből kiderült, melyek ☞ az ingatlanosok legetikátlanabb trükkjei, ☜ vagy hogy melyek ☞ a leggyakoribb tévhitek ☜ a lakás eladásával kapcsolatban.
Most egy furcsa dologra bukkantam: többen is úgy nyilatkoztak, hogy ők sosem bíznának meg egy ingatlanközvetítőt, mert félnek tőle.

Mégis miért tartanak az emberek tőlem és a kollégáimtól?

Átolvasva a válaszokat rájöttem, hogy ezek a félelmek olyanok, mint az ágy alatt lakozó mumusok. Ijesztőnek tűnnek, de a valóságban általában alaptalanok.

Összegyűjtöttem neked a lakástulajdonosok legnagyobb félelmeit – és elárulom, miért nem kell ezektől tartanod, ha igazi ingatlankőzvetítőre bízod a lakásod értékesítését!

A tulajdonosok legnagyobb félelmei

  1. Félelem az átveréstől

„Az ingatlanközvetítő át akar verni, és csak a pénzemre utazik.”
Való igaz, az ingatlanosok – még az olyan rátermett szakemberek is, mint én ☺ – pénzért dolgoznak. De ne feledd, a legtöbb ingatlanközvetítő fizetése a jutalék, amit csak akkor kap meg, ha sikeresen eladta a lakásodat. Ha az ingatlanközvetítő pénzt akar keresni, akkor az az érdeke, hogy minél hamarabb, minél nagyobb összegért értékesítse az ingatlant. Win-win, nem igaz?

  1. Az időrabló-mumus

„Egyórás megbeszélés? Hát kinek van erre ideje? Átküldöm a képeket, és adja el a lakást! Más ingatlanosnak elég ennyi” – mondták már többen, amikor próbáltam velük időpontot egyeztetni.
Ilyenkor elmagyarázom a tulajdonosnak, hogy a lakása alighanem a legnagyobb vagyontárgya, 10-20-30 (vagy még több) milliós tétel. Amikor új tévét vagy okostelefont vesz párszázezer forintért, akkor utánajár az interneten, hogy melyik a legjobb típus és órákat tölt a tesztek olvasgatásával, ugye?
Miért akar milliókról dönteni 10 perc alatt?
Ez az érvelés általában meggyőzi a tulajdonosokat arról, hogy én nem csak egy futó ingatlanközvetítő vagyok, hanem szakértő.
Komolyan veszem a szakmámat, és valóban szívügyem a lakásuk eladása.

  1. A virtualitás-szörny

A lakástulajdonosok egy része attól fél, hogy találkozni kell az ingatlanossal, a másik részének az a legnagyobb problémája, hogy nem találkoznak személyesen.
„Az ismerősöm is megbízott egy ingatlanost, akivel nem is találkozott, csak e-mailben meg telefonon tartották a kapcsolatot. Egy év alatt sem tudta eladni a lakását.”
Nem bízol az ilyen ingatlanosban?
Jól teszed!

Hogyan tudná őszintén ajánlani a lakásodat, ha meg sem nézi?
Hogyan tudna vevővonzó hirdetést írni, ha nem ismeri a lakás adottságait?
Egy igazi ingatlanközvetítő házhoz megy, személyesen nézi meg, méri le, fényképezi körbe a lakásodat, hogy professzionális portfóliót készíthessen, amely valódi vevőket hoz majd.

  1. A kizárólagos szerződés mumusa

Sokan még ma is úgy gondolják, hogy minél több ingatlanost bíznak meg, annál valószínűbb, hogy valamelyik eladja a lakást. A nagy számok törvénye, ugyebár…
Egy ilyen értékű adás-vételre csak olyan emberrel szabad szerződni, akiben 100%-ig meg tudsz bízni.
Ha pedig bízol benne, miért szerződnél le egy másikkal?
Valójában nincs szükséged ☞ 7-8 ingatlanosra, ☜ csupán egyetlenegyre, arra, aki eladja a lakást.

  1. A rejtett költségek réme

„Személyes találkozó egy ingatlanszakértővel? Telefonos tanácsadás? Köszi, inkább nem, nincs erre most pénzem” – gondolják sokan.
Egy igazi ingatlanközvetítő – de igaz ez a legtöbb ingatlanosra is – nem kér pénzt a tanácsadásért, a lakás felméréséért, az előzetes egyeztetésekért.
Csak akkor kell fizetned – méghozzá az előre megbeszélt jutalék összegét –, ha valaki tényleg eladta a lakásodat.
Ezt – és sok más fontos dolgot is – az ingatlanossal kötött szerződésben már a megegyezés pillanatában lefektetitek. Olvasd át alaposan a szerződést, és ha rejtett költségeket, egyéb buktatókat találsz benne, nyugodtan mondj nemet!

  1. Félelem a lyuktól a hasadban

„Nem állok szóba egyetlen ingatlanossal sem, mert tuti, lyukat beszél a hasamba és meg akar győzni arról, hogy csakis ő képes eladni a lakásomat!”
Az esetek többségében statisztikailag nagyobb az esélye annak, hogy egy profi ingatlanközvevítő sikeresebben, gyorsabban és jobb feltételekkel adja el a lakásodat, mintha magad próbálkoznál.
De ha nem akarod, természetesen nem kell megbíznod a feladattal.
Eszem ágában sincs rád erőltetni olyat, amit nem akarsz, sőt, írtam egy könyvet azoknak, akik maguk szeretnék értékesíteni lakásukat. A sikeres lakáseladás kézikönyvét megtalálod a nagyobb könyvesboltokban.

  1. A „ki dolgoztat kit?”-szörny

Sajnos az embereknek nagyon sok rossz tapasztalata van a kókler ingatlanosok miatt. Nem egy helyről hallottam olyat, hogy a megbízott „szakember” még a hirdetés megírását is a tulajdonosra bízta és e-mailben kérte a fotókat!
Jogosan terjedt hát el a tévhit, hogy az ingatlanközvetítő megbízása rengeteg macerával jár és még a végén a tulajdonosnak kell megdolgoznia azért, hogy túladjon lakásán.
Egy profi ingatlanközvetítő ilyet soha nem tenne!
Egy ingatlan portfóliójának elkészítése komoly szakértelmet kívánó feladat. Nem mindegy, hogy milyen képek kerülnek a hirdetésbe, milyen adatokat írsz a szövegbe, és hogyan tálalod az ingatlan jó és rossz tulajdonságait.
Ehhez írói véna, tapasztalat és az ingatlanpiac ismerete szükségeltetik.
Az ingatlanosnak pont ehhez kell értenie – ugyan hogyan is passzolhatná le neked ezt a feladatot?

  1. A „biztos rám sóz majd valamit”-para

A legtöbb ingatlanközvetítő ugyebár nem csak az eladásban, hanem a vásárlásban is segít; nekem is legalább annyi ügyfelem van vevői oldalról, mint amennyi eladónak segítek az értékesítésben.
Sokan ezért attól félnek, hogy az ingatlanos megpróbál majd rájuk tukmálni egy olyan lakást, amit igazából nem akarnak – csak azért, hogy még több jutalékot húzzon le az emberről.
Mondanom sem kell, hogy profi ilyet nem csinál, ugye?
Természetesen, ha azt mondod, hogy lakást cserélnél és nézzek körül neked a kínálati oldalon is, akkor nyitva tartom a szemem és azonnal szólok, ha felbukkan az ideális otthonjelölt.
De ha nem kéred, akkor nem foglak eladó lakásokkal zaklatni, csak a te ingatlanod értékesítésében segítek neked.

  1. Az ügyintézés réme

Sokan tartanak a magyar hivatalok útvesztőitől, márpedig egy lakás eladása elég sok papírmunkával jár: földhivatal, ügyvédek, hitelügyintézés…
Sok olyan ügyfelem van, aki „Birtokbaadási csomagot” rendel, vagyis extra szolgáltatásként teljes körű ügyintézést kér tőlem. Egy meghatalmazással minden papírmunkát elintézek, ami csak az ingatlan adás-vétele során felmerülhet.
Nekik már nem kell a hivataloktól tartaniuk…

  1. A „Csak egy vagyok a sok közül” komplexus

Sokan úgy gondolják: a jó ingatlanközvetítő egyik ismérve, hogy sokan fordulnak hozzá, hiszen igazi szakember. Ám mivel sok ügyfele van, ezért nem érdemes felkeresni, hiszen nincs kapacitása az új ügyfelekre, és az ember csak elveszik a tömegben.
Izgalmas ellentét. ☺
Természetesen egy igazi szakemberrel ez nem fordulhat elő.
Én például eleve csak olyan lakások értékesítésében segítek, amelyeket biztosan el tudunk adni, és a tulajdonosával is együtt tudok működni. Megtaláljuk a közös hangot, látom, hogy komolyan gondolja az értékesítést, meghallgatja a tanácsaimat.
Sosem vállalok egyszerre hatnál több ügyfelet, így garantálva, hogy mindenkire és mindenkinek a lakására elég időt tudjak szánni.