Mit kell elvinni és mit kell a lakásban hagyni a kiköltözéskor?
Kié a modern tűzhely, a méregdrága, egyedi design fürdőkád, kit illet a konyhabútor?

Az ingatlan eladása után rengeteg „izgalmas” kérdés merülhet fel; olvass tovább és készülj fel előre!

Vigyázat, a cikkben meglepő dolgok szerepelnek!

Sikerült eladni a lakást?
Gratulálok!

De még nincs vége a kálváriádnak; ha minden papírt aláírtatok, ideje összecsomagolni és távozni.
A költözés önmagában is nagy stresszel jár, de ha nem figyelsz oda a dokumentációra, akkor ezt még tovább fokozhatod!

A cikk elejében említett kérdések ugyanis korántsem légből kapottak; jártam már úgy, hogy a költözéskor a tulajdonos magával vitte a radiátorokat, a kádat, a tűzhelyet és az ügyfelem a téli hidegben nem tudott beköltözni a lakásba…

Mit mond a törvény?

Alapesetben a helyzet egyszerű; a törvény kimondja ugyanis, hogy a lakást olyan komfortfokozattal kell hátrahagyni, ami a szerződésben szerepel.
Vagyis ha a lakás összkomfortos, akkor kell, hogy legyen benne:

 • fűtés (radiátor, kályha, kazán, fűtőtestek – valami, ami biztosítja a meleget)
 • vízellátás (hideg-, meleg víz szennyvízelvezetéssel)
 • áramellátás (vezetékek, kapcsolók, valamilyen fényforrás)
 • használható fürdőszoba/WC (vagyis van benne WC-csésze, kézmosó, kád vagy zuhanyzó)
 • főzési lehetőség (gáz- vagy villanytűzhely)

Tehát a kádat és a tűzhelyet törvény szerint nem lehet magaddal vinni. 🙂 (Örülj neki! Kevesebb cuccot kell költöztetni.)

De ha igazán biztosra akarsz menni, akkor a szerződéskötéskor érdemes aláírni egy dokumentumot, amiben megállapodtok, hogy mit hagysz hátra a lakásban. Sőt, amikor beköltözöl új otthonodba, akkor is gondoskodj egy ilyen papírról, nehogy meglepetések érjenek! 🙂

A legnagyobb dilemmák

Van néhány dolog, amiről rendszeresen a költözés során derül ki, hogy a tulajdonosnak (és/vagy a vevőnek) fogalma sincs róla, mihez kezdjen vele. Hátrahagyja? Benne van az árban? Elvigye? Külön pénzt kell érte fizetni a vevőnek?
Ilyen például:

 • ​a konyhabútor
 • a fürdőszobabútor
 • a beépített szekrények
 • a beépített előszobabútor

Érdemes ezek sorsát már az adásvételkor ellenőrizni, és akkor nagy baj nem lehet!

Mit NEM szabad hátrahagyni?

Ha e sorokat olvasod, akkor biztos tudatos, igényes ingatlantulajdonos vagy, úgyhogy csak a rend kedvéért írom ide az alábbi felsorolást, jó?

 • Szemetet:

szomorú, de sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy ha kiköltöznek egy lakásból, már nem kell rendben tartaniuk azt, ezért a költözés során felhalmozódott papírcafrangokat, a fölösleges csomagolóanyagot vagy az utolsó adag szemetet már nem viszik le. El tudod képzelni, milyen szaga van a lakásnak, ha te csak pár héttel később költözöl be, és addig ott aszalódott az utolsó vacsora maradéka? Brr…Te nem tennél ilyet, ugye?

 • Fölösleges bútorok:

előfordul, hogy a teherautóra már pont a nagymama régi szekrénye nem fér fel. De nem baj, mert úgyis utáltátok, akkor hadd maradjon, hátha jól jön a következő lakónak…Ha nem egyeztettétek előre a vevővel, akkor ne hagyjatok hátra bútorokat. Egyáltalán nem biztos, hogy szüksége van arra a régi szekrényre, nem biztos, hogy passzol az ízléséhez és valószínűleg bőven elég cucca van, amit le szeretne tenni valahova, nem akarja a ti bútoraitokat is kerülgetni pluszban… (Nem is beszélve arról, hogy így neki kell állnia az elszállítás költségeit.)

 • Porcicák: Lásd előző pont. ☺

Az évek óta egy helyben álló szekrények mögül egészen meglepő mennyiségű porcica tud előkerülni, még akkor is, ha a lakást rendszeresen takarítottad. Ha kiürítetted az ingatlant, akkor csupán egy pár perc kisöpörni vagy felporszívózni gyorsan; tedd meg ezt a következő lakó kedvéért!

Mire kell még odafigyelned az eladáskor, költözéskor?

Ne bízd a véletlenre, bízd szakemberre! Mondjuk rám! 🙂