Sokan csinálják. Feladnak egy hirdetést, hogy „majd meglátjuk”. Ez lehet szerencsés végkimenetelű, nem kizárt, hogy valaki nagyon jól jár a végén.

Hogyan teszteljük a piacot?

Első sorban, és ez a legfontosabb tanácsom: óvatosan.

Miért is mondom ezt? Mert pörög a piac.

És az miért is baj? – kérdezheted. Kicsit ellentmondásos, ugye?

Hadd meséljek el neked egy történetet, amelyben a tulajdonos sajnos, hiába adta el jó, sőt, nagyon jó áron az ingatlanját, végül a happy end elmaradt.

Károly – nevezzük így –, ahogyan sokan mások, kacérkodott a lakáseladás gondolatával. Szeretett volna tovább költözni, de a döntést (ugyebár, a 0. lépés!) még nem tudta meghozni. Ekkor döntött úgy, tesztel: felrakja az internetre a lakását, egy szerinte megfelelő és jó árral. Szerette volna meglovagolni a piaci hullámot. Úgy gondolta, ha megkapja ezt az árat, ha van valaki, aki ennyiért elviszi, akkor költözik.

Csinált hát pár fényképét, megírta a szöveget, és elkezdte hirdetni. Többen is megnézték, népszerű volt a lakás, végül valaki vételi ajánlatot tett. Mégpedig irányáron, Károly erről álmodni sem mert!

Úgy döntött, ha így alakult a helyzet, akkor megállapodik a vevővel, és továbbköltözik.

És itt kezdődtek a problémák, amiért nem mondhatjuk, hogy ez a történet igazi happy enddel végződött.

Bár Károly tényleg remek áron adta el a lakását, egy valamivel nem számolt. Mégpedig, hogy mások is erre számítanak. Mások is szerették volna elkapni a piaci szárnyalást, és magasabb áron értékesíteni az ingatlanjukat. Ez pedig nagyon megnehezítette az új lakás vásárlásában. Bár a saját lakásáért kapott összeg nagyon csinos volt, nem volt elég arra, hogy egy, az előző lakásánál jobb otthon vásároljon.

Elmaradt az, ami szerintem az egyik legfontosabb egy lakásváltás idején: a minőségi csere.

Ez a kulcsszó, amelyre figyelned kell, ha eladásba vágsz, és tovább költöznél. Mielőtt elkezded, meghozod a döntést, tervezz is egyúttal. Mérd fel a terepet: tovább tudsz-e lépni, megéri-e az eladás a reális piaci áron. Annak semmi értelme, ha egy hasonló kondíciókkal rendelkező házba költözz, vagy éppenséggel rosszabb helyzetbe kerül. (Ne adj isten, ne tudj venni semmit…)

Tesztelheted a piacot, de gondold át, pontosan mit szeretnél elérni. Azért, mert jön majd valaki, valakik, akik megadnák a kért árat, attól még nem biztos, hogy bele kell, hogy menj az első ajánlatba.

Lebegjen a szemed előtt a minőségi csere!

Ha szeretnéd, hogy valaki a megfelelő tanácsokkal lásson el az eladás közben, akkor ☞jelentkezz☜ és én megvalósítom a terveid!