Ha próbáltad már egyedül eladni a lakásodat, akkor bizonyára te is rájöttél, hogy az egész egy valóságos türelemjáték. Hogy miért mondom ezt? Sokan csak úgy belevágnak az eladásba, majd amikor nem megy, elkeserednek és feladják a dolgot.

Neked azonban nem kell így tenned, hisz ha türelmes vagy, a lehető legjobb feltételekkel fog elkelni a lakásod! Lássuk, mikor van a legnagyobb szükséged türelemre?

 1. A kezdetek kezdetén
  Sokszor hívom fel rá az eladók figyelmét, hogy ha egyedül szeretnék értékesíteni a lakást, akkor elengedhetetlen, hogy mielőtt belevágnak, egy kicsit képbe hozzák magukat az eladással kapcsolatban. Ha türelmetlen vagy, biztosan úgy gondolod, hogy olvasgatással semmire se mész, és sokkal hasznosabb lenne, ha feldobnád a hirdetésedet. Tudnod kell azonban, hogy a trehányan összeállított, meggondolatlanul feltöltött lakáshirdetések inkább elriasztják, mintsem vonzzák az érdeklődőket. Sokkal jobban jársz, ha néhány napot szánsz a tanulásra, mielőtt belevágsz az eladásba!
 2. Az ingatlanos-rajzásnál
  Ha aktiválod a hirdetést, fel kell készülnöd, hogy sokat fog csörögni a telefonod. Egész nap. És az érdeklődők nagy része ingatlanos lesz. Igen, még akkor is, ha külön kiemelted, hogy ne merítsétek egymás akkumulátorát, sok kollégám be fog próbálkozni. Légy azonban türelmes, és a sok hívás között, amelyek csak az idődet rabolják, ne hagyd elveszni a valódi érdeklődőket, potenciális vevőket! Ha szerencséd van, elég lesz ingatlanosonként egyszer elmondani, hogy nem tartasz igényt a szolgáltatásukra, de már az elején érdemes rákészülni, hogy nem lesz egyszerű menet.
 3. A lakásmutatásnál
  Sok ismeretlen emberrel fogsz találkozni, akik mind végigjárják majd az otthonodat, bekukkantva még a hálószobádba is. Lesznek közöttük kedvesek, visszafogottak, de az emberek sokfélék, úgyhogy biztos találkozol majd olyanokkal is, akiket a pokolba kívánsz akikkel nem lesz meg a kellő szimpátia. Lesznek nyomulósak, akik talán még a szekrénybe is benéznek majd. Lesznek kíváncsiak, akik még a szomszéd kiskutya tápjának az ízesítésére is rákérdeznek majd. Lesznek fanyalgók, akik leszólják majd a falad színét, vagy a konyhaszekrényedet. Nem lesz egyszerű, de próbáld meg megérteni őket, hiszen sok pénzük múlik a dolgon, nyilván idegesek és szeretnének alaposak lenni. Sokfélék lesznek, de végig kedvesnek és türelmesnek kell maradnod, mert köztük lesz az igazi vevő is, aki egyből beleszeret majd a lakásodba, és boldog, új gazdája lesz annak!
 4. A mélypontokon
  Ha nem vagy profi értékesítő, sajnos a kudarcokra is fel kell készülnöd. Talán lesznek majd olyan napok, amikor úgy érzed, hagynád inkább az egészet. De ha egyszer elhatározod magad, maradj kitartó, és ne hagy magad elbizonytalanítani. Biztosan tele vagy kétségekkel, hiszen valószínűleg a legnagyobb értéktárgyadról van szó. Ennek ellenére próbálj meg pozitív maradni, és nem kiborulni még a kudarcok után sem.
 5. Az ártárgyalásnál
  Ha rád talált a vevő, talán azt hiheted, innen már egyenes út vezet az adásvételiig, a gyakorlatban azonban ez nem mindig van így. Nem csak te szeretnél a lehető legjobban kijönni az üzletből, hanem a másik fél is. Az ártárgyalás kemény lesz, készülj fel! Ha irányárat adtál meg, menj bele a “játékba”, de ne hagyd magad túlságosan! Még előre gondold át, mi az, amit mindenképp magaddal viszel, és mennyi az az összeg, ami alá nem vagy hajlandó menni, és tartsd magad ehhez! Valószínűleg megpróbálja majd a lehető legtöbbet lealkudni, vagy a lehető legtöbb bútorodat elkunyerálni, de ha mindig te engedsz, nem fogsz jól járni! Ha már belement az alkuba, nyilván beleszeretett a lakásba, nem kell aggódnod, egy ilyen adásvétel nem néhány tízezer forinton, vagy a nagyidtól örökölt hűtőn fog múlni.
 6. A költözéskor
  Ez már valószínűleg egy édes teher lesz számodra, hiszen végigvitted az egész procedúrát, és valójában ezért vágtál bele. Biztos kimerült vagy, hiszen nehéz hetek állnak mögötted, de egy kicsit még kitartónak kell lenned, mielőtt lezárul ez a szakasz. Költözési tippekről itt és itt írtam neked!

Ha pedig már előre tele van a hócipőd az egésszel, akkor gondold át, talán érdemes lehet mégis ingatlanos segítségét kérni. Ha profit bízol meg, ő átvállalja helyetted ezt az egész türelemjátékot, ráadásul a játékszabályokat is jól ismeri, és még jó is benne! A kocka a te kezedben van! Lépsz, vagy ☞átengeded☜ a dobás lehetőségét?